4090 Polgár, Külterület 0758/13. 

Alapanyag: Észak európai borovi fenyő

Borovi fenyő (erdei fenyő)

A közönséges erdei fenyő az egyik legelterjedtebb fafaj, pedig nem is mindenütt él meg. A hazai fapiacon a minőségi erdei fenyő importból származik. 

Az északi típusú, jó minőségű borovi fenyő kiváló szilárdsági és rugalmassági jellemzőkkel rendelkezik (az értékek a vörösfenyőéhez hasonlóak).  

A borovi alapanyag tartósságának titka a sűrű rostszerkezetben és a tűlevelűek között kiemelkedően magas gyantatartalomban rejlik. 

A borovi egy alapvetően kemény alapanyag (jóval erősebb, mint a lucfenyő és a jegenyefenyő), ezért lesznek masszívak és időtállóak a belőle készülő termékek.

A lucfenyő kevésbé tartós, nem alkalmazkodik olyan jól a körülményekhez, mint borovi rokona. (Ebben alacsonyabb sűrűsége és gyengébb gyantatartalma játszik szerepet.)

A lucfenyőnél dekoratívabb rajzolata miatt, a bútoripar keresett fája, ugyanakkor tartóssága és szilárdsága miatt, a faház gyártásban is bevált alapanyag lett.

Az alapanyagok az északi országok erdeiből, fenntartható erdő gazdálkodásból származnak.

A beszállított fa FSC és PEFC tanúsítvánnyal rendelkezik.

Mi az FSC?

A Forest Stewardship Council® (FSC® - Erdőgondnoksági Tanács) által akkreditált erdőgazdálkodási tanúsításunk biztosítja a vásárlókat, hogy a faanyag a helyes társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szabványok alapján megvizsgált és tanúsított erdőből származik. Az erdőgazdálkodás-tanúsítás olyan független értékelés, amely garantálja, hogy erdőgazdálkodási gyakorlata az FSC nemzetközi szabványaival összhangban van. 

Az FSC tanúsítvány azt igazolja, hogy a papír alapanyagául szolgáló fa kitermelésével az erdészetek nem veszélyeztetik az erdők fenntarthatóságát, az erdő élőlényeinek lakhelyét, hanem úgy gazdálkodnak ezzel az erőforrással, hogy az biztosan és folyamatosan megújulhasson.
A tanúsított erdőkben folyó fakitermelés minimálisra csökkenti az erdő növényeire, állataira és egyéb élőlényeire gyakorolt hatást, a helyi közösségek részesednek a gazdálkodás hosszú távú előnyeiből, az erdőgazdaságot pedig úgy tervezik és irányítják, hogy nyereséges legyen, de a megtermelt profit ne veszélyeztesse az erdő regenerációját. 

Mi a PEFC?

A PEFC (Pan European Forest Certification Scheme) tanúsítás nemzeti és a nemzeti szint alatti erdőtanúsítási programok kialakításához és kölcsönös elismeréséhez kíván keretet nyújtani, melyeket helyileg alakítottak ki nemzetközileg elfogadott fenntartható erdőgazdálkodási követelmények szerint. Annak bizonyosságát kínálja a fa- és papírtermékek vásárlóinak, hogy vásárlásaikkal fenntartható erdőgazdálkodást támogatnak.

Miért fontos, hogy ilyen terméket vásároljanak?

"A PEFC logó garancia a vásárlónak arra, hogy a faanyag - legyen az nyersanyag vagy kész termék - fenntarthatóan kezelt erdőből származik, azaz a faanyag nem lopott, a kivágott fa helyére új csemetét ültetnek, a faállomány ápolása során vigyáznak a talaj állapotára csakúgy, mint az erdei élővilág háborítatlanságára."

A WWF adatai szerint bolygónk szárazföldjének 31%-át borítja erdő, amely a szárazföldi élővilág több mint 80%-ának és mintegy 300 millió embernek biztosít élőhelyet, valamint 1,6 milliárd embernek nyújt megélhetést. A Budapesti Városvédő Egyesület szerint egy felnőtt fa 1 év alatt több oxigént termel, mint amennyit egy ember egy év során belélegez. Az erdők fontos szerepet töltenek be életünkben: tiszta vizet, friss levegőt, gyógyszereket, fa- és papíripari termékeket adnak nekünk - sőt, segítenek a globális felmelegedés és a talajerózió megelőzésében.

Fontosságuk ellenére szintén a WWF adatai szerint 35 óránként mégis egy Budapest nagyságú erdőterület tűnik el a Föld felszínéről. Annak, hogy unokáink számára is megőrizzük az erdőket, a legegyszerűbb módja, ha támogatjuk a felelős erdőgazdálkodást.