4090 Polgár, Külterület 0758/13. 

en-A leggyakrabban felmerülő kérdésekre válaszolunk

27/04/2022

Vásárlás előtt mindenkiben felmerülnek kérdések, mi igyekeztünk a legáltalánosabbakat egy csokorba gyűjteni és megválaszolni.


1. Melyik fürdődézsát válasszam?

A fából készült fürdődézsákat a természetességet kedvelőknek ajánljuk. A fa jelenléte a természet közelségét hozza el az otthonunkba. A finn borovi fenyő sűrű szerkezete és magas gyanta tartalma biztosítja a minőséget és a hosszú élettartamot. Mivel természetes anyagból készül, ezért karbantartási igénye nagyobb a műanyaggal szemben. A fa dézsafürdőnek vízzel kell megszívnia magát, hogy az illesztések bedagadjanak. 

Az üvegszálas és polipropilén dézsák kevesebb karbantartást igényelnek, nem kell dagasztani őket és víz nélkül is tárolhatóak. Modern kiegészítőket ajánlunk hozzájuk. Az üvegszálas és PP dézsák belső test színe három szín közül választható. 


2. Hogyan kell karbantartani a dézsafürdőt?

A dézsa belsejét, legyen az fa vagy műanyag, rendszeresen tisztítsuk, akár csak az otthoni fürdőkádunkat. A felület tisztítása során puha sörtéjű kefe, vagy rongy segítségével a háztartásban alkalmazott/karcoló szemcséktől mentes tisztítószerek használhatók.

A megvásárolt dézsának, a külső fa részét, minőségi viaszos vékony lazúrral látjuk el, aminek víztaszító hatása van. Amennyiben sót használ a fürdővizében, és megjelennek só kivirágzások a dézsa falán, akkor azt mossa le a dézsáról.

A fa szerves anyag, ezért időnként (1-3 év) újra kell festeni, hogy megvédjük az állapotát. 

Fontos, hogy csak a dézsa külsejét fessük! Ugyan ez vonatkozik a szaunákra és grill házakra is.


3. Milyen méretű dézsafürdőt válasszak?

Azt javasoljuk, hogy a méretét az alapján válassza ki, hogy hányan terveznek benne tartózkodni egyszerre. A 157 cm átmérőjű fa dézsa 2-4 fő, a 197 cm átmérőjű fa dézsa 6-8 fő, a 227 cm átmérőjű fa dézsa 8-10 fő befogadására alkalmas. 

Két fő részére, a kétszemélyes üvegszálas fürdődézsát ajánljuk. A 180 cm-es üvegszálas dézsa 4-6 fő, míg a 205 cm átmérőjű 6-8 fő részére kényelmes. A dézsa befogadó képessége függ a választott kazán típusától is.


4. Hogyan tudom a dézsa vizét tisztán tartani?

  • vízcserével
  • víztisztító berendezéssel, ha hosszú távon szeretné használni a vizet.
  • speciális vízkezelő szerrel
  • sóval

5. Mennyi idő alatt melegszik fel a víz?

A víz felmelegedési ideje számos tényezőtől függ, mint például a külső hőmérséklet, vagy a dézsa mérete. A víz átlagosan egy fatüzeléses kazánnal, 1-3 óra alatt felmelegszik egy üvegszálas dézsában. A fa dézsában átlagosan 5-6 óra alatt.

Egy 12KW elektromos fűtéssel, az üvegszálas dézsa 3-4 óra alatt, míg a fa dézsa 8-10 óra alatt melegíthető fel. Az elektromos fűtés fogyasztását úgy kaphatjuk meg, ha a teljesítményét megszorozzuk az üzemidővel. Tehát ha egy 12 KW elektromos fűtést, 3 órán keresztül használunk, akkor 36 kWh-t fogyaszt.

Az ideális fürdőzési hőmérséklet 37 fok.


6. Télen hogyan használhatom a dézsafürdőt?

Téli használat során figyelembe kell vennünk, hogy a víz befagyhat és ez károsíthatja a dézsát. 

Gondoskodnunk kell a fűtéséről, vagy sót kell használnunk. 

Az üvegszálas és polipropilén dézsából leengedhetjük a vizet ha nem használjuk, de ügyeljünk, hogy a csövekbe és a kazánba se maradjon víz. 


7. Hogyan készítsük elő a dézsa alapozását?

A dézsához nem kötelező beton alapot készíteni. 

Szilárd burkolatra kell helyezni ami vízszintes és egyenletes és elbírja a dézsa vízzel feltöltött súlyát. Ez lehet murva, kavicságy, térkő stb.


8. Hogyan töltsük fel vízzel a dézsát?

A dézsa feltöltésének legegyszerűbb módja, ha egy slaggal feltöltjük. A víz szintje, a dézsa tetejétől lefele számítva 10 cm-erre legyen.

Hogyan tudom leengedni a vizet?

A dézsák rozsdamentes leeresztő csonkkal vannak felszerelve, így egyszerűen cserélhető a víz, egy 32 mm belső átmérőjű tömlő csatlakoztatásával.


9. Milyen fával érdemes fűteni?

Száraz tűzifával vagy brikettet érdemes használni. 

A friss, nedves fa kátrányos lerakódásokat okoz, Szén használata pedig tilos.


10. A dézsa nagyon nagy, hogyan kerül az otthonomba?

  • saját szervezésben a telephelyünkről elszállítható, a felrakodásban segítünk
  • vagy házhoz szállítással külső partnerünk által, fontos, hogy az áru levételéért a megrendelő a felelős. A szállító megpróbál a lehető legközelebb állni a dézsa végleges helyéhez.

Érdemes felkészülni a dézsa fogadására (4-8 fő vagy targonca/daru segítségével), a fából készült dézsák nagyon nehezek, mérettől függően kb. 350 kg, egy üvegszálas dézsa kb. 200 kg, így könnyebben mozgatható.

Szaunák esetében mindenképpen targonca vagy daru szükséges a levételhez.


11. Ha megkaptam a dézsámat, hogyan kell beüzemelnem?

A dézsákat használatra kész állapotban adjuk át, csak fel kell töltenie vízzel és a 2 m kéménycsövet csatlakoztatnia majd ha megtelt vízzel, elkezdheti a dézsa felfűtését. Ha buborékoltató/hidromasszázs vagy LED-el felszerelt a dézsa, akkor elektromos csatlakozóval rendelkeznek, így csak bedugni kell őket és már használhatjuk is. A csatlakoztatott hálózati vezeték életvédelmi relét tartalmazzon! Ha vízszűrő rendszerrel felszerelt dézsát választott, akkor a dézsába oldalába szerelt csatlakozókra kell csatlakoztatni a berendezést és elvégezni a víztisztító rendszer átmosatását. Ez egyszerűen kivitelezhető, nem igényel speciális szerszámokat és szakértelmet. Ha elektromos fűtéssel ellátott dézsát választ, javasoljuk, hogy hívjon fel egy helyi villanyszerelőt, aki csatlakoztatja a csatlakozódugót a kimenő tápkábelhez.

Természetesen, ha beüzemelés során, bármilyen felmerülő kérdése van, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot, szívesen állunk rendelkezésére.


12. Mennyi idő alatt készül el a megrendelésem?

Ha raktáron lévő terméket választ, az azonnal átvehető. Ha kiszemelt egy terméket, de nem tudja azonnal fogadni, akkor foglalóval tudjuk tárolni Önnek, aminek nincs plusz költsége.

Amennyiben nem a raktáron lévő termékek közül szeretne választani, akkor a gyártási idő függ az aktuális telítettségünktől és az alapanyagok beszerzésétől is.

A fa vagy üvegszálas fürdődézsa felszereltségtől függően 2-5 hét alatt készül el.

A szaunák, grill és kemping házak átlagosan 1-2 hónap alatt készülnek el. Lapra szerelten, összeszerelten vagy külső partnerünk által, helyszíni összeszereléssel is rendelhetőek.


Amennyiben nem találta a felmerülő kérdésre a választ, keressen minket bizalommal!