4090 Polgár, Külterület 0758/13. 

en-Miért a hordó alakú szauna típus a legnépszerűbb?

21/12/2022

A kifejezetten kültérre tervezett hordó szauna faanyaga és formája is tökéletessé teszi az egész éves kültéri használatra. Ez a típus azonban a tetszetős megjelenésen kívül is tartogat további előnyöket!

Egyedülálló forma

A hordó forma nemcsak kívülről jelenik meg, de a belső terek elrendezését is nagyban befolyásolja. Az ívelt belső falak miatt a meleg jól eloszlik, és nem reked meg felül, egy szinten a forróság. Emiatt az egész test egyszerre melegszik át.

Ezek a kabinok ugyanis hordó formájuknak köszönhetően gyorsabban melegszenek fel, mint a klasszikus, "fülke alakú" társaik, hiszen nincsen bennük felfűtésre váró felesleges légtér. Emiatt gazdaságosabban, így környezet barátabb módon üzemeltethetők.

A lekerekített belső miatt a szauna hangulata is sokkal bensőségesebb. Az üvegajtón beáramló fény nem hagyja, hogy a helyiség nyomasztóvá váljon, de a kuckós érzet megmarad. A léleknek és a testnek is igazi felüdüléssé válik egy-egy szauna szeánsz!

Minőségi faanyag

A hordószauna is dongákból van összeállítva, mindenféle kemikália nélkül. Ezért fontos, hogy különösen jó minőségű, időtálló faanyagból készüljön, ami bírja a hő különbséget a hideg évszakokban is, és a kinti-benti hőmérséklet ingadozást, vetemedés nélkül.

A legjobb minőségű műszárított finn borovi vagy thermowood borovi fenyőből készült hordószaunák, ellenállóbak lesznek az időjárási körülményekkel szemben, a magas gyanta tartalmuk miatt. Intenzív fenyőillatot árasztanak használat közben. A gyanta illata a meleg hatására kipárolog a fából, ez pedig nagyban hozzájárul a klasszikus szaunaélmény eléréséhez.

Változatos méretek és könnyű szállítás

A hordószaunák palettája az 1,7 méteres 2-3 személyes, elektromos kazánnal működő típustól a 2,4 méteresen át, amelyikben négy személy fér el kényelmesen, akár teraszos kivitelben, egészen a 6 méteres, tízszemélyes, luxuskivitelű, terasszal vagy akár öltözővel ellátott típusig terjed a kínálatukban.

Választhatók borovi fa bejárati ajtóval vagy üvegajtóval is.

Azoknál a hordóknál, amelyeket különleges környezetben, például vízparton vagy erdő melletti telken terveznek elhelyezni, a szauna hátsó fala készülhet teljes egészében hőálló panoráma üvegből is.

Előnyük, hogy szállíthatóak egészben, trélerre, autómentőre is, könnyen felrakhatóak, mert a talpfái úgy lettek kialakítva, hogy a targonca villájával egyszerűen fel lehessen venni. 

Kazán választék

A kályha kiválasztása alapvetően meghatározza a szauna hangulatát, valamint azt, hogy fával vagy árammal kell-e működtetni.

Fatüzelésű szaunakályha

Ez a típus abszolút hangulatbajnok, hiszen a szaunán belül is láthatjuk, hallhatjuk a fa ropogását, amellett, hogy izzadunk a párás melegben.

A begyújtása, tisztántartása több odafigyelést igényel, mint az egyszerűbben kezelhető elektromos kályháé, de sokan szeretnek visszatérni a gyökerekhez és tűzrakással meghozni a hangulatot.

Abban az esetben is jól jöhet ez a hagyományos megoldás, ha az otthoni elektromos hálózat nincs felkészülve arra, hogy még egy szaunát is elbírjon.

Elektromos szaunakályha

Ez a modernebb, egyszerűbb típus, hiszen a beindítása egy gombnyomás.

Az elektromos szaunakályha a tisztább megoldás, bár kétségtelen, hogy a tűz látványát itt sajnos nem élvezhetjük.

Szaunakövek a fatüzelésű és elektromos kályhákhoz

A finn szauna üzemeltetéséhez elengedhetetlen kellék a szauna kő.

Szaunaköveknek nagyon fontos szerepe van a szaunákban. Egyfelől felelősek a hőtartásért másfelől a felöntéshez használt víz elpárologtatásáért.

A köveket lazán kell elhelyezni, hogy a levegő könnyen áramolhasson köztük. A nagyobb darabokat alulra, míg a kisebbeket a halom tetejére kell helyezni.

Legyen akár fa vagy elektromos kályha, tartozékként a kazánt körül vevő vermikulit hőálló lapokat és a szaunaköveket is biztosítjuk. Kiegészítőként rendelhető fából készült hővédő rács is.

A legfontosabb tartozékok a hordó szaunához

Az alapfelszereltség részét képezik a belső tér kialakításához kapcsolódó padozat és háttámla (éger vagy nyárfából), a fűtőberendezés, a lávakövek és a hőálló lapok. Extraként pedig számos, az élményt emelő eszközt lehet rendelni, például homokórát, felöntő dézsát, ablakokat, panoráma üveget, pad alá épített RGB led világítást.

A hordószaunák méretek szerint, megtekinthetőek az alábbi linken: