4090 Polgár, Külterület 0758/13. 

en-Vízkezelési alapok egyszerűen!

03/05/2023

A fertőtlenítés és az algák rendszeres eltávolítása mellett a fürdővíz jó állapotának fenntartásához a víz pH-értékének ellenőrzése és beállítása is szükséges.

Ahhoz, hogy a fürdődézsa megfeleljen az elvárásainknak, boldoggá tegyen minket és kellemes kikapcsolódást nyújtson a kertben, időt kell szánni a megfelelő gondozására.


Az első tényező a dézsába töltött víz minősége. Milyen vízzel tölthetjük fel a fürdődézsát?

Amit nem ajánlunk, az a kútvíz. Sajnos hiába szeretnénk a kútvízzel spórolni, de a kútvíz használata egy fürdődézsában, akár olyan károsodásokhoz is vezethet, ami után a dézsa helyreállítása nagyobb költségekkel is járhat, mintha kezdetnek hálózati vízzel töltöttük volna fel a dézsát.

A kútvízben nem tudhatjuk, hogy mi van, ezért könnyedén bebarnulhat (vas tartalom), algásodhat vagy akár vízkövesedhet is, ami a dézsa és a kazán károsodásához is vezethet..

Hálózati víz esetén kiváló minőségű ivóvizet kapunk. Területtől függően lehet magas a keménységi foka, de azt vízkezelő szerekkel tudunk kezelni.

Tehát mindenképpen hálózati víz használatát javasoljuk.

A második tényező ami nagyban befolyásolhatja a víz minőségét, az a környezet. Milyen szennyeződések kerülhetnek a fürdővízbe?

 • Fizikai szennyezés. Ide tartozik a szél által bele hordott hulladék (homok, levelek, egyéb) vagy a használat miatt megjelenő szennyeződéseket (bőrrészecskék, haj, kozmetikumok)
 • Biológiai szennyezés. A nyers, kezeletlen vízben gyakran jellenek meg kék-zöld algák, melyek elszínezhetik a fürdővizet.
 • Vegyi szennyezés. A sok esővíz befolyásolhatja a víz PH egyensúlyát és túl savassá teheti azt. Miután először feltöltötte vízzel dézsáját, azt tanácsoljuk, hogy hajtson végre néhány egyszerű lépést, hogy biztonságos körülményeket biztosíthasson a fürdéshez.

Első lépés - Mérjük meg és ellenőrizzük a PH-értéket

Legyen az egy frissen feltöltött, esetleg opálos vagy már bezöldült víz, az első lépés mindig ellenőrizni a víz pH értékét. Ezt egy egyszerű vízbe meríthető PH tesztcsíkkal is megmérheti.

A megengedett PH-szint 7,0 és 7,4 között mozoghat. A PH=7,2 értéket általában semlegesnek nevezik.

Ha a pH szint túl magas, a vizet kemény víznek hívják. A magas pH értékű vízben való fürdés bőrirritációt, viszketést és vörös szemeket okozhat. A kemény víz további negatív hatással is jár; túl sok üledéket okoz a fúvókákon, illetve fém részeken. Ebben az esetben, PH csökkentő, savas vegyszerekkel (mínusz) kezeljük a vizet.

Ha a pH érték 7,0-nál alacsonyabb akkor a víz túl lágy. Ez nem csak a fém elemek korrózióját gyorsíthatja fel, de a kórokozók szaporodásának is kedvező körülményeket teremt. Ebben az esetben, PH növelő, lúgos vegyszerekkel (plusz) kezeljük a vizet.

Fontos, hogy a vegyszereket sosem közvetlenül a dézsába öntsük, hanem egy adagolóba (lassan oldódó vegyszerek esetében), vagy előzetesen feloldva, egyenletesen öntsük a fürdővízhez (gyorsan oldódó vegyszerek esetében).

FONTOS, egyes vízkezelő tabletták, brómot vagy réz-szulfátot tartalmazhatnak, ami reakcióba lép a tengeri alumínium kazán anyagával! Ez károsíthatja, a tengeri alumínium kazánokat (AIMg3), ezért alaposan olvassa el a választott vegyszer összetevőit!

A PH értek megfelelő beállítása rendkívül fontos az elektromos fűtéssel rendelkező dézsák esetében is, mert a nem megfelelő PH vízkövesedéssel járhat, ami károsítja a berendezést! 


Második lépés – A fertőtlenítés

Legnépszerűbb víz fertőtlenítési módok:

Klór anyagok használatával:

A víz fertőtlenítésének leggyakoribb módszere a klórozás. A lassú klórtablettákat gyermekektől védett úszó vegyszeradagolóba kell helyezni. Az üzemeltetési és időjárási körülményektől függően ezek a klórtabletták 1-2 héten belül lassan feloldódnak a vízben, megakadályozva a baktériumok elszaporodását.
Figyelem! Fürdés közben a vegyszeradagolót mindig vegye ki a vízből!

Aktív oxigén használatával:

Az aktív oxigénes granulátummal történő fertőtlenítés egyszerű módja annak, hogy elkerülje a víz klórozását így biztonságos legyen gyermeke számára is. Egy tasak (kiszereléstől és forgalmazótól függően) képes megtisztítani akár 750l vizet és 2 hétig higiénikusan frissen tartja azt. Hatékonyan működik a vízben található csírák és spórák ellen is. Kiváló mind édes vizekben mind sósvizekben, nem habzik és semleges pH értékkel rendelkezik.

Sós vizes fertőtlenítés:

A dézsa víz fertőtlenítésre az egyik leginkább elterjed megoldás a só használata. Vízben oldott só mely nátrium klorid, így nincs kötött klór a vízben – amely a tipikus uszoda szag-, így jelentősen csökken a szem irritáció, bőrpír, bőr kiszáradása. Mindemellett a sós vizes fertőtlenítés jótékony hatásokkal is rendelkezik.


Harmadik lépés - A vízszűrő rendszer kiválasztása

A szűrő megtisztítja a vizet a különböző típusú természetes és fizikai szennyeződésektől.

Minden fürdődézsához választható homokszűrő berendezés.

 • A hagyományos homokszűrő egy homokkal megtöltött műanyag tartály, amelyen keresztül a víz szivattyú segítségével áramlik.

Különböző szennyeződések, ha méretük nem haladja meg a 20 mikront, lerakódnak a homokba. Mivel a homokon áthaladó víz folyamatosan szennyezi azt, javasoljuk, hogy rendszeresen tisztítsa meg a szűrőrendszert. Ehhez a töltőanyagot, a homokot, több alkalommal kell vízzel átmosni, amíg a víz, amivel mossuk átlátszóvá nem válik. Ezáltal egész évben kristálytiszta fürdővízben fürödhet, víz csere nélkül.

Pelyhesítés

Pelyhesítő használatával minden apró lebegő szennyeződés eltávolítható a medencékből. Egy igazán tiszta dézsa vize, az éjszaka felkapcsolt vízalatti reflektorfényben látszik igazán, mely során csak a tisztán csillogó víz látható, lebegő anyag nem. Opálos víz esetén erősen ajánlott használata, hogy a homokszűrő a leghatékonyabban ki tudja szűrni az apró lebegő szennyeződéseket. 


Negyedik lépés - Nagyobb méretű, durva kosz eltávolítása

A durva üledéket, például leveleket, füvet: skimmerrel lehet eltávolítani a víz felszínéről vagy medence tisztító hálóval.
A legjobb megoldás a dézsához egy felfüggesztett skimmer, egy automatikus eszköz, amit a medence belső peremére kell felszerelni. A skimmer a felszíni vizet szivattyúzza, majd leszűri, felmelegíti és tisztítva visszanyomja a medencébe.

A skimmer használata csökkenti az alkalmazandó fertőtlenítőszerek mennyiségét. 


A vízzel kapcsolatos problémák elkerülése érdeklében a méréseknek a megadott határértéken belül kell lenniük:

 • pH érték рН 7,0-7,4 (cél – 7.2)
 • Szabad klór * 1,0-3,0 mg/l
 • Fix klór * Max/ 0,5 mg/l
 • Aktív oxigén 3,0-8,0 mg/l
 • Cianursav 25-50 mg/l
 • Összes alkáli 80-120 mg/l
 • Kálcium keménység 100-200 mg/l

Elektromos fűtés esetében:

 • Klórtartalom: max. 3.5 mg/l (ppm)*
 • pH érték: 7.2-7.6
 • Lúgosság 60-120 mg/l (ppm)
 • Összkeménység: 100-300 mg/l (ppm)
 • Vas: max. 0.1 mg/l (ppm)*
 • Réz: max. 0.2 mg/l (ppm)*
 • Mangán: max. 0.05 mg/l (ppm)*
 • Foszfor: max. 0.01 mg/l (ppm)*
 • Nitrát: max. 50 mg/l (ppm)*
 • Sótartalom: max. 250 mg/l (ppm)