4090 Polgár, Külterület 0758/13. 

Miért és milyen sót használjunk a fürdődézsa vizébe?

2022.10.21

A pihentető dézsafürdőzés karitatív hatásait, fokozhatjuk ha a dézsafürdő vizébe fürdősót teszünk. Azonban nem mindegy, hogy milyen sót szórunk a fürdővízbe.

A sós vízről régóta tudott, hogy idegnyugtató, enyhíti a gyulladásokat, így jótékony hatású a krónikus légzőszervi betegségek, ízületi és reumás panaszok esetén is. Fokozza a bőr nedvességmegtartó és oxigénfelvevő képességét, ezzel serkenti a bőr anyagcseréjét. Így nem csoda, hogy az alternatív gyógyászat, illetve a fizikoterápia gyógymódjai között régóta szerepel a sós fürdő.

Szerencsére nem feltétlenül kell tengerhez vagy távoli meleg sós fürdőkhöz utaznunk ahhoz, hogy sófürdőt vehessünk, hiszen a gyógyászati céllal forgalmazott sókat (például parajdi, lengyel, himalája, vagy tengeri só) otthon is kipróbálhatjuk a fürdődézsánkban. 

3 ok amiért érdemes sót tenni a dézsafürdő vizébe

Vízminőség megőrzése

Lelassíthatja az algák és baktériumok elszaporodását

Fagyás elleni védekezés

Megakadályozhatja, hogy télen ne fagyjon be a fürdővizünk

Jótékony egészségügyi hatások

A sófürdőzés számtalan pozitív élettani hatással rendelkezik

Télen - nyáron használhatunk sót a fürdővizünkbe

Nyáron a "tartósítás" miatt érdemes használni, hiszen senki sem szeretne állott, algás, zavaros vízben fürödni (hacsak nincs víztisztító berendezésünk). 

Só alkalmazásával, elkerülhető a folyamatos takarítás, lassíthatjuk a kórokozók és a baktériumok elszaporodását a vízben.

Télen, fagyás ellen is védekezhetünk sóval (vagy biztosítjuk a fűtést/ leengedjük a vizet).

A sós víz hatásai

A só egy része felszívódik a bőrön keresztül is. Bejut a bőr rétegeiben, hatással van a bőr alatti idegekre és a hajszálerekre is. Tágítja az ereket, serkenti a vér- és nyirokkeringést, emeli a test hőmérsékletét. A sófürdő vize magasabb sókoncentrációjú, mint a szervezetben lévő folyadéké, ezzel megváltoztatja a folyadéknyomást, enyhítheti az ödémás lábdagadást, segítheti a szövetekben felgyűlt víz távozását. Jótékonyan enyhíti a gyulladásokat, fertőtleníti a nyálkahártyákat, ezért alkalmazzák egyes reumás megbetegedések, húgyúti, nőgyógyászati panaszok, gombás, bakteriális vagy vírusos hüvelyi fertőzések esetén is. Nyugtató, a regenerálódást segítő hatása miatt ajánlják műtéten átesett vagy hosszas betegség után lábadozó betegek számára. A sós fürdő párája (hasonlóan a sós inhaláláshoz vagy a sóbarlang-terápiához) a légúti betegségekben szenvedők számára is hasznos lehet. A sós fürdő frissítő, nyugtató hatását pedig az egészségesek is megtapasztalhatják.

Mi a só?

A nátrium-klorid (NaCl) - minden só, kősó, konyhasó, tengeri só, legfontosabb összetevője. Színtelen, szagtalan, kristályos vegyület, íze a legerősebben tisztán sós, az ismert anyagok közül.

Keletkezése: Minden só, tengeri só

Mivel a Föld keletkezésekor Ősóceán boritotta egész bolygónkat hosszú évmilliókon keresztül, így a vízben, - amely bizonyos területeken bepárlódás - az egész Földön hozzávetőleg ugyanolyan elemi összetételű és arányú só- koncentráció alakult ki, mely sók a vízoldhatóság függvényében oldódtak be, illetve váltak ki a bepárlódás során. Azaz, rétegesen!

A Földön a sóbányák kivétel nélkül mind, az egykoron létező őstengerek, óceánok nyomán keletkeztek. Vagyis, a létező sók mind, "tengeri só". Amit viszont ma akként árulnak, az a tengerből szárítással és/vagy lepárlással készül.  

Hogyan készül a só?

Az kereskedelemben kapható sók nagy része vagy sóbányákból, vagy tengermelléki sólepárló telepekről származik. A bányászott sót kősónak, a tengervíz lepárlásával nyert sót tengeri sónak nevezzük. 

Tengeri só

A tengeri sót elpárolgott tengervízből nyerik ki, ha napon szárítják, több ásványi anyag, ha ipari körülmények között, kevesebb marad benne. A konyhasóhoz hasonlóan ez is csak nátrium-klorid, de a forrásától és feldolgozásától függ, mennyi ásványi anyagot tartalmaz, lehet benne vas, cink és kálium is. Minél sötétebb a tengeri só, annál magasabb benne a vastartalom, az óceán szennyezettsége miatt nyomokban olyan nehézfémeket tartalmazhat, mint az ólom.

Tengeri só
Tengeri só

Kősó

Bányászati technológiával nyerik ki, de eredetét tekintve tengerinek mondható: Több millió évvel ezelőtt a Föld tektonikus mozgásainak eredményeképpen az egykori tengerekből, óceánokból elzáródott részek kiszáradásával keletkeztek mai sóbányáink. A só fejtése a bányákban történhet a kősótömbök bányászatával vagy oldással is. Oldáskor a terület mélyfúrását követően nagy mennyiségű vizet juttatnak a sótelepekhez, mely feloldja a mélyben összegyűlt sót. Az oldatot ezután a felszínre szivattyúzzák, melyet bepárolnak a kristályok visszanyeréséhez.

Kősó
Kősó

Tehát bármilyen sót is választunk, a fő összetevője mindegyiknek a nátrium-klorid (NaCl). De nem mindegy, hogy mennyi NacI-t és egyéb adalékanyagokat tartalmaz.

A sós dézsa fürdőzéshez, étkezési minősítésű, adalékanyagoktól mentes, természetes sót ajánlunk, ami nem tartalmaz csomósodás gátlót (E536), fehérítőszert, és nem jódozott.

Az MSZ 11007:2013 (Magyar Szabvány) szerint minimum 97% NaCl sót kell tartalmaznia mindegyik étkezésre szánt sónak. A termék 3% alatti összetevőit nem kell feltüntetni a csomagoláson.

A fennmaradó 3% tartalmazza az ásványi anyagokat, makró és mikró elemeket.

Klodawska lengyel só
Klodawska lengyel só

Mit ajánlunk?

A hosszútávú, pozitív vásárlói visszajelzések alapján, Európa egyik legtisztább és legértékesebb sólelőhelyén található, a Klodawai sóbányából származó, élelmiszer ipari sót, mert:

- 100%-ban természetes
- Nem jódozott
- Adalékanyag mentes

Híres lengyelországi, Kłodawska tiszta só, gazdag makro-és mikroelemekben. Tartalmazza a tengervízben természetes összetételben található valamennyi ásványi anyagot, nyomelemet. Ez a 100%-ban természetes só 250 millió évvel ezelőtt keletkezett a tengerek természetes párolgása során.

Tengeri só a modern civilizáció szennyezése nélkül. Köszönhetően a tradicionális bányászati módszereknek, megőrzi természetes mikroelem-tartalmát. A végtermékeket mechanikai feldolgozással, azaz vegyszeres kezelések alkalmazása nélkül válogatással nyerik.


Mennyi sót tegyünk a dézsánkba?

Egy átlagos tengervíz sókoncentrátuma 3-5 %, ez azt jelenti, hogy 1000 L vízhez, 30-50 kg sót kell adnunk. Télen -5 fokonként, növelhetjük a koncentrációt 5%-al, ha el szeretnénk kerülni a fürdővizünk befagyását.

Amennyiben hagyományos, fa belsővel rendelkező dézsánk van, és sokáig szeretnénk megőrizni az eredeti állapotát, akkor mindenképpen körültekintően bánjunk a sóval. 

Mivel a fa szerves anyag, ezért magába szívja a sót. Sókivirágzások, fehéredés jelenhet meg a dézsán, ha túl sok sót használunk, ami károsítja a felületét és a szerkezetét.

Fontos megjegyezni, hogy a fürdővíz leengedésénél is figyeljünk arra, hogy a sós vizet, lehetőleg olyan helyre engedjük le, ahol nem tesz kárt a környezetben.

Ha szeretnénk élvezni a só jótékony hatását, de nem szeretnénk a dézsában hosszú távon kárt tenni, akkor a fenti értékek felével töltsük fel.


Dézsa só kínálatunk

Sol Kłodawska

25 kg zsákos kiszerelésben


7 000 Ft/zsák

- 100%-ban természetes

- Nem jódozott

- Adalékanyagmentes

- Nagy tisztaságú

- 97% NaCl élelmiszer minősítésű

Az ár bruttó ár, tartalmazza az ÁFA-t!

Fürdősó rendelés: átvehető személyesen a telephelyünkön (egyeztetés után) vagy országos raklapos házhozszállítással 25kg-tól 1000 kg-ig: + 30 000 Ft

TOVÁBBI LENGYEL SÓ TERMÉKEK: