4090 Polgár, Külterület 0758/13. 

Víz fertőtlenítés: klór mentes vagy klóros vegyszerekkel? 

2022.09.08

Milyen vegyszert használjunk? Valóban veszélyes belélegezni a forró fürdő során keletkező klór gőzt?


Milyen vegyszerekkel találkozhatunk?

A fürdővíz fertőtlenítésére szükség van. A leggyakrabban klór hozzáadásával teszik ezt, ami kis koncentrációban is megöli a baktériumokat, kicsit töményebben pedig az algáktól is megszabadítja a vizet. Emellett lebontja az olajokat, testápolókat, a medencében összegyűlő szennyeződések egy részét. Ám eközben a klór irritálja a szemeket és a bőrt. Idővel érezzük is, ahogy kiszárad, feszül a bőrünk, vöröslik a szemünk, esetleg kiújul az ekcémánk. A klórozott víz ugyanis azokat a természetes zsírokat is lebontja, amelyekre bőrünknek, szöveteinknek szüksége van a megfelelő működéshez. Áldozatául esnek a többszörösen telítetlen zsírsavak és az E-vitamin is. 


Miért nem ajánljuk a klór használatát a fürdődézsában?

A klór egy rendkívül káros vegyszer, amely nemcsak kellemetlen illatáról és a szemünket csípő tulajdonsága miatt nem kívánatos fertőtlenítőszer. A medence technológia területén már-már hagyományos vegyszernek mondható klór csupán 30°C alatt stabil, amennyiben ennél melegebb vízben fürdőzünk, akkor a párolgása jelentősen felgyorsul és máris veszélyesnek mondható az egészségre.

Amikor a forró fürdődézsában fürdünk, a pára hatására kitágult pórusokon keresztül bőrünkbe, majd szervezetünkbe könnyen beszívódik a vízben, illetve vízgőzben lévő klór. Továbbá nem csak a nagy (kb. 1,5nm) összfelületű bőrünkön közvetve kerül a szervezetbe a klór, hanem a vízgőz belélegzésével közvetlenül a tüdőnkbe is! 

Az elemi klór igen mérgező, belélegezve a tüdőt, és a nyálkahártyát roncsolja. A klóros vízben való fürdésnél tudni kell, hogy a nedves bőr két oldala között 100-200 millivolt-os potenciál különbség alakul ki, ami a szervezetből az elektronokat valósággal "szivattyúzza". Legyengült immunrendszer esetén, rendszeres fürdések után a legkülönbözőbb allergiás jelenségek léphetnek fel... még a parlagfűre való érzékenység is!

A klór káros az egészségre, a klórgáz pedig különösen veszélyes, de klórmentes fertőtlenítőszerekkel ez kiküszöbölhető. Éppen ezért kézenfekvő megoldás a klórmentes fertőtlenítőszer használata, amely nem képez olyan vegyületeket, amelyek ártalmasak lennének az emberi egészségre, ráadásul nem csípi a fürdőző szemét és a bőrirritáció is elkerülhető így.

Az egészségre káros klór helyett éppen ezért mi azt tanácsoljuk minden vásárlónknak, hogy klórmentes fertőtlenítőszert használjanak a dézsa vize tisztaságának megőrzése érdekében. 

A klórmentes készítmények, a klórra ellentétben sokkal stabilabbak és 30°C - 45°C körül is hatékonyak.


Milyen klór mentes fertőtlenítőszert használjunk?

A klórmentes fertőtlenítésnek számos előnye van:
- nem szárítja ki a bőrt,
- szagtalan,
- nem lép kapcsolatba a vízben lévő egyéb anyagokkal
- maradék nélkül lebomlik,
- nem befolyásolja a víz pH-értékét.

Vegyszer mentes, aktív oxigénes fertőtlenítő szerek használhatóak, vagy alternatív vízkezelő eljárásként sóbontó, ózonos, illetve UV sugaras berendezések is.

Az aktív oxigénes fertőtlenítő szereket ajánljuk, mint pl. DEWAN vagy a komplett víz kezelő csomagok pl. az EASY SPA.

A piacon sokféle termék kapható, amely lehetővé teszi, hogy az oxigént fertőtlenítésre használjuk. Ezek folyékony vagy szilárd halmaz állapotban kerülnek forgalomba. 

Az EASY SPA egy több tasakból álló, vegyszercsomag, amit hetente kell adagolni a fürdő vízbe. Így időt, pénzt és energiát spórolhatunk meg, miközben a víz átlátszó tiszta és kórokozóktól mentes lesz 12 hétig.

A vegyszermix minden korábbi módszernél egyszerűbb megoldást kínál a víz fertőtlenítésre. A csomag tartalma 14 tasak: 1 induló mix, 12 db heti adagolású mix, és egy záró mix. A tasakok tartalmát heti egyszer bele kell önteni a medence vízébe, más teendő nincs, tovább vegyszer adagolás nem szükséges. Egy csomag 3 hónapra megoldja a vízkezelését (1500L ízhez).


Klór vagy klór mentes fertőtlenítőszer?

Megtudhattuk, hogy a klórnak számos negatív hatása van, de ennek ellenére hatékony fertőtlenítőszer, amely a piaci kínálaton is megmutatkozik. Amennyiben  klór tartalmú termék vásárlása mellett dönt, akkor figyelje a hőmérsékletét, a víz pH értékét és ügyeljen a megfelelő adagolásra.

A klór mentes lehetőségek azonban több pozitív tulajdonsággal rendelkeznek - nem annyira károsak, ráadásul legalább annyira hatékonyak, mint vetélytársaik.