4090 Polgár, Külterület 0758/13. 

Hogyan tartsuk karban a szaunánkat?

2023.01.30

A szaunát is bizonyos időközönként ugyanúgy ápolni kell, mint otthonunk többi részét, hogy élettartamát növeljük, és hogy hosszútávon is ugyanolyan kellemes legyen a bent tartózkodás, mint újkorában. 

Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy otthonunkban vár a saját szaunánk, akkor azt is tudnunk kell, hogy a rendszeres használat, a megfelelő karbantartással is együtt jár. A használat gyakoriságától függően a szaunákat érdemes heti legalább egyszer kitakarítani.

A szauna belső karbantartása

A por eltávolítására elegendő a porszívózás, de a tisztításnál már körültekintőbben kell eljárnunk. Nem szabad erős, vegyi tisztítószereket alkalmazni, mivel a felmelegedés során a szervezetre káros anyagok szabadulhatnak fel.

Szappanos vízzel a fából készült falakat és padokat töröljük át, majd a tisztítás után lehetőleg szellőztessünk.

Szauna használat után hagyjuk nyitva az ajtót, a megfelelő légcsere és a fa kiszáradásának érdekében. A gombásodás és a penészesedés ellen hatékonyan tudunk fellépni a rendszeres szellőztetéssel.

A padot és a lábrácsot érdemes 4-5 havonta átkenni paraffin olajjal (szivacs vagy puha rongy segítségével). Ha viszont már megrongálódott a felület, akkor is orvosolható a probléma, egy egyszerű csiszolással.

A szauna külső karbantartása

Előfordulhat, hogy nedvesség hatására a bejárati ajtó megduzzad. Ilyenkor, hogy jól zárjon, érdemes állítani a pántokon, esetleg csiszolással vagy gyalulással mérethez igazítani.

A szaunát minden esetben az Ön által választott színben, speciális festékkel vagy olajjal kezelve adjuk át. A felhasznált festék biocid tartalmú, időjárás álló, vízlepergető valamint kártevő mentesítő hatással bír. Ez azt eredményezi, hogy Önnek hosszú évekig nem lesz teendője a szauna külsejével, amennyiben mégis változtatna a színén vagy újra festené, azt felcsiszolás után megteheti.

Nagyon fontos, hogy a szauna belseje érintetlen maradjon, ezért ott sem lakk, sem festék nem használható! A fa felmelegedése során a festékek kipárolgása ártalmas lehet a szervezetre.

Szauna kályha karbantartás

Az elektromos kályhák szinte nem igényelnek karbantartást, csupán a rozsdamentes acélfelületeket kell olykor letörölnünk egy puha ronggyal, enyhe, klórmentes tisztítószerrel - ezzel a vízkövet is eltüntethetjük. Viszont a kályha belső részére ne kerüljön se víz, se tisztítószer. Meghibásodás esetén forduljunk villanyszerelőhöz.

Fatüzelésű kályhák esetében már valamivel több dolgunk van a tisztítással: a hamut rendszeresen el kell távolítani, a kéményt pedig akadálymentessé kell tenni. Emellett a fűtőtestet is gyakran ellenőrizni kell.

A szaunakövek elhasználódási ideje nagyon magas, ezért nem igényelnek különleges bánásmódot. 

Összességében elmondható, hogy sokkal egyszerűbb egy szaunát tisztán tartani, mint egy fürdőszobát. Ha eddig azért nem vásárolt szaunát, mert tartott a karbantartás bonyodalmaitól, akkor nincs miért aggódnia, hiszen ez lesz otthona azon része, amely majd a legkevesebb törődést fogja igényelni.