4090 Polgár, Külterület 0758/13. 

Szaunázás és dézsafürdőzés jótékony hatásai

2021.05.02

Bármelyiket tevékenységet is választjuk, azt biztos, hogy megnyugtatja az idegrendszerünket, aminek ezáltal stressz-oldó hatása van és feltölt minket pozitív energiával.

A szaunázás jótékony hatásai a szervezetünkre

A szaunát fatüzelésű kályhával, kb. 30-40 perc alatt lehet üzembe helyzeni. 

A forró szaunázás után a hideg dézsával felfrissíthetjük magunkat. 

A szaunázás élénkítő hatással van a szervezetre, fokozza az anyagcserét, segíti a méreg- és salakanyagok kiürülését. 

Mindez nem csupán az immunrendszerre hat, hanem szépíti, tisztítja a bőrt, valamint támogatja a sejtképződést.

A szaunázás során a rövid ideig tartó felmelegedés nem csak edzi a vérkeringést, de hatására olyan immunvédelmet segítő anyagok szabadulnak fel a szervezetben, melyek segítenek felvenni a harcot a fertőzésekkel szemben.

Ne fogyasszon folyadékot szaunázás közben, kizárólag előtte és utána! Ilyenkor ugyanis a szervezet a frissen elfogyasztott vizet izzadja ki a salakanyagok helyett.

A fürdődézsa jótékony hatásai a szervezetre

Csökkenti az izomfeszülést

Ha sportolás után nem tud beiktatni egy szaunát, egy egyszerű meleg fürdő is segít ellazítani az izmokat, csökkenti a feszültséget a túlfeszített izmokban. Segít regenerálni a fájó izmokat, ellazítja, és javítja a rugalmasságukat. Így egy kemény edzés után akár az izomláz is csökkenthető.

Javítja a vérkeringést

A meleg fürdő fokozza a vérkeringést, így a végtagokba is jobban eljut a sejtek számára oly fontos tápanyag. A felgyorsult vérkeringés csökkenti a vérnyomást, így javítja a szív működését is.

Erősíti az immunrendszert

Egy kellemes meleg fürdő után, a hideg zuhany serkenti az ér- és nyirokrendszert, az immunsejteket, így erősítve a szervezetet a fertőzések elleni küzdelemben. A rendszeres hideg/meleg váltófürdő csökkentheti az esélyét a megbetegedések kialakulásának. Érdemes rendszeresen beiktatni.

Csökkenti a stresszt és a depressziót 

Ha egyszerűen rossz napja volt, egy forró dézsafürdő csodákra képes. Miért is? Ellazít, nyugtat. Segít megszabadulni a gondoktól és a feszültségtől.

Tipp: Tegyünk a vízbe fürdő sót a további jótékony hatásokért, vagy illóolajokkal is tovább tudjuk fokozni a hatást.


Eltávolítja a méreganyagokat

A szervezetünk izzadással méregtelenít.  A meleg fürdővíz nemcsak a méreganyagokat üríti ki, hanem a baktériumokat és a vírusokat is elpusztítja, ami szintén csökkenthet számos fertőzést.

Pihentetőbb alvás

A lefekvés előtti fürdőzés felkészít a pihentető alvásra. Kutatások kimutatták, hogy egyes embereknél javította az alvás minőségét is. Így reggel pihentebben, frissebben ébredhetünk.

Gyönyörű bőr

Egy forró fürdő megnyitja a pórusokat, eltávolítja a méreganyagokat, és így a bőrünk simább és puhább lesz. A sós vizes fürdő is csökkenti az öregedés jeleit. 

Merülődézsa

A szaunázást, követő hideg vizes csobbanás,  javítja a bőr vérellátottságát, fokozza annak rugalmasságát.